Kolme ja puoli vinkkiä hyvään fiilikseen työyhteisössä

Työelämä on haasteellisia tilanteita pullollaan. Positiivinen ei jaksa olla silloin kun oma suoriutuminen mietityttää, joskus jopa pelottaa tai motivaatio on kateissa. Puhumattakaan, jos työkaveri jostain syystä ärsyttää. Näitä syitä tulee helposti käytettyä huonosti käyttäytymisen syinä.

Silloin kun itse voi huonosti, muiden huomioiminen on vaikeaa. Jos fokus on koko ajan vain omassa työssä ja tekemisissä, saa aikaan muissa helposti negatiivisia tunnekokemuksia.

Ajatukset ovat tie tunteisiin ja tunteet ohjaavat käyttäytymistä. Vaikka tämä on looginen malli, emme me sen orjia ole kuitenkaan. Kun huomaa, mihin suuntaan on menossa, voi omaan käyttäytymiseen tehdä muutoksia.

Tässä kolme ja puoli vinkkiä oman käyttäytymisen sellaiseen muutokseen, jolla saa muiden tunnekokemuksessa hyvää aikaan. Sillä on mahdollisuus vaikuttaa myös omaan tunnekokemukseen, koska metsä ei jätä vastaamatta niin kuin sinne huudetaan.

  1. Puhu toisista kauniisti takanapäin

Hyvällä on tapana kiertää ja hyvän puhuminen jättää hyvän maun suuhun. Jokaisessa on hyvää ja ellei se juuri nyt näy, on se varmasti joskus näkynyt. Kun keskittää huomion ihmisessä olevaan hyvään, se saa mahdollisuuden kasvaa. Win win.

  1. Puhu suoraan mielipahasi aiheuttajalle

Jos joku aiheutti sinulle mielipahaa, selitä syntynyt tunteesi mielipahan aiheuttajalle. Se antaa mahdollisuuden väärinkäsitysten tai tulkintojen avaamiselle. Kukaan toinen ei tiedä, mitä tämä ihminen tarkoitti. Siksi sitä on turha pohdiskella muiden kanssa.

  1. Huomaa työkaverin onnistuminen

Loppujen lopuksi siitä on yleensä hyötyä koko työyhteisölle. Ja vaikka niin ei olisikaan, mitä sitten? Toisen onnistuminen ja siitä iloitseminen voi vetää sinutkin uuteen virtaan. Win win.

Hymyile. Kas, hymy jo puoli on hyvettä, ja itkeä ei voi ilkeä; miss’ ihmiset tuntevat tuntehin, siellä lähell’ on Jumalakin. –Eino Leino

Vaikka tunteiden tuominen työhön ja työyhteisöihin saatetaan kokea vaikeana, siellä ne mukana kulkevat kuitenkin. Kun työyhteisössä tuntuu hyvältä, työn tekeminen tuntuu vähemmän haasteelliselta Sinä voit mahdollistaa hyvää fiilistä vaikka vain näillä kolmella ja puolella vinkillä.

Pienillä asioilla voi saada aikaan suuria muutoksia. Vaikka tekisit työtä etänä, nämä vinkit toimivat. Työkaverin hymyn näkeminen on vielä merkityksellisempää näinä kummallisina aikoina.

Näin pohdiskeli Leena Koivu,

työyhteisösovittelija ja valmentaja

Ps. Jos esimerkiksi kohta 2 tuntuu vaikealta, vuorovaikutuksen taitoja voi harjoitella. Meillä on erilaisia koulutuksia ja valmennuksia, jotka tähtäävät toimimaan rakentavasti vuorovaikutuksen erilaisissa tilanteissa. Voit katsoa lisää täältä: https://www.tyso.fi/koulutukset-ja-valmennukset/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *