Näillä teeseillä lisäät työtehoa ja turvaat työrauhan

  1. Suunnittele työpäiväsi

Työskenteletpä sitten keittiön pöydän ääressä, vaatekomerossa tai saunassa, tärkeintä on edelleen suunnitella työpäiväsi. Listaa korkeintaan kolme tärkeintä tehtävää, ja pidä koko ajan mielessä, vaikka minkälaista koronainfoa tai lapsikatastrofia tulisi väliin, että saat ne tehtyä. Toki on olennaista, että tavoite yksi ei ole ”kirjoita väitöskirja”, vaan tavoitteet ovat pilkottu ihmisen aivoille sopiviksi suupaloiksi, korona-ajan etätyöpäivään mahtuviksi.

Työn imussa tauot saattavat unohtua, joten on fiksua suunnitella nekin. Mikä sopii sinulle: mikrotauot, pidempi lounastauko vai kenties happihyppely iltapäivän sudenhetkeen? Suosittelen sisällyttämään nämä kaikki jokaiseen työpäivääsi!

Top 3 tavoitteiden saavuttamisen jälkeen voit hyvällä omallatunnolla tehdä loppupäivän satunnaista silppua, antaa keskittymisen herpaantua ja sormien karata pyyhkäisemään viimeisimpiä koronatilastoja.

  1. Pari tuntia riittää!

Ihminen ei ole muuttunut koronakriisin myötä multitasking-mestariksi. Kotikoulua ja päiväkotia ei voi pyörittää samalla, kun tuottaa timanttista tekstiä tai ratkoo suuria strategisia kysymyksiä. Siksipä niin Suomen johtavien aivotutkijoiden (Minna Huotilainen, Mona Moisala: Keskittymiskyvyn elvytysopas) kuin työelämän tuntijoiden ilosanoma on viimeistään nyt syytä ottaa todesta: pari tuntia suojattua, tehokasta työaikaa on välttämättömyys ja se riittää! Tutkijat puhuvat leikkisästi jopa uudesta työaikalaista. Sen ajan kun jaksat syventyä ja keskittyä täysillä, sinä selviydyt tästäkin poikkeusajasta. Muu työaika voikin olla vähän interaktiivisempaa ja sitä silppua.

  1. Tunnista tehotuntisi

Monessa perheessä parhaasta työajasta taistellaan. Taisteluun on viisainta lähteä itsetuntemuksen kautta. Milloin sinulla ajatus lentää ja näppäimistö sauhuaa? Voipa olla niin, että sinun tehokkain työaikasi on aamun sarastaessa, kun taas kumppanisi mieluisin työskentelyaika on vasta iltapäivän puolella. Pyrkikää jakamaan työpäivänne niin, että kumpikin voisi keskittyä pariksi tunniksi juuri itselle optimaaliseen aikaan, jos ei joka päivä, niin sitten vaikka vuoropäivinä.

  1. Suojele tehokkain työaikasi

Kännykkä äänettömälle, kaikki ponnahdusikkunat kiinni, vastamelukuulokkeet päähän, sähköpostin ja somen selailu seis. Minimoi kaikki mahdolliset häiriötekijät kahdeksi tunniksi. Jos suinkin mahdollista, sovi, että kumppanisi vastaa 100 %:sti lapsista, lemmikeistä, ruokahuollosta tai ihan mistä tahansa tämän pyhän työajan. Mikäli olet itseksi, riittää, että pidät huolen, että et itse keskeytä itseäsi. Ihminen on jo onnistunut ajamaan aivonsa ADT-tilaan, jota voi kutsua itse kehitetyksi keskittymishäiriöksi.

  1. Riittävän hyvä on paras.

Tee tästä ajasta itsellesi haaste: opettelen tunnistamaan, mikä on missäkin tilanteessa riittävän hyvä taso. Opettelen säästämään paukkuni niihin tilanteisiin, joissa tarvitaan mestarisuoritusta. Opettelen tunnistamaan tehtävät, jotka voi tehdä vasemmalla kädellä, tai jättää jopa kokonaan tekemättä. Koska minä riitän. Ja koska monesti riittävän hyvä on paras, tässä tilanteessa, tähän tehtävään.

 

Ps. Mistä sinä saat virtaa ja voimaa? Pidä siitä kiinni, tee se!

 

Leena Löppönen

TySon valmentaja, sovittelija, juristi ja neljän lapsen äiti, joka on erityisen kiinnostunut itsensä johtamisesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *