Ilman harjoittelua oivallus saattaa kestää hetken ja muuttua takaisin vanhanlaiseksi toiminnaksi. Toiminnan muuttuminen vaatii ymmärrystä, tiedon vastaanottamista hyväksyen ja intoa toiminnan muuttamiseen sen tähden, että näkee muutoksessa hyötyä. Suurin motivaatio syntyy omasta hyödystä, mutta ilman muuta myös hyöty koko työyhteisölle motivoi uuden sovitun toiminnan harjoittelemisessa.
Ihmiset hakevat yhteyttä toisiinsa, se on kaiken tehokkaan toiminnan ytimenä
Useimmiten yhteistapaamisissa päästään yhdessä tehtyihin sopimuksiin siitä, miten toiminnan tulisi muuttua. Toiminta ei kuitenkaan muutu, ellei ihmisten välinen yhteys muutu. Monessa sovittelussa osa ihmisistä liikkuu hitaammin eteenpäin omasta loukkaantumisen irtipäästämisestään. Osa porukasta tuntee jo heti yhteistapaamisessa suurta helpotusta yhdessä käydystä keskustelusta. Me kun olemme erilaisia ja eri kohdissa omissa tunne- ja tarvekartoissamme.
Usein ne, jotka kokevat suurimman helpotuksen, toimivat muutosagentteina toiminnan uuteen suuntaan vahvistaen uskoa ja kaikkien kykyä muutokseen. Tämä muuttaa ihmisten välistä yhteyttä.
Ensin teemana onnistumiset
Kun työyhteisössä on pitkään toimittu ihmisten välinen yhteys poikki, saattavat onnistumiset jäädä noteeraamatta. Kun niihin kiinnitetään huomiota, syntyy taas uutta uskoa muutokseen. On huikeaa huomata, miten ensimmäisen seurantatapaamisen jälkeen ihmisissä kasvaa halu katsoa eteenpäin innostuneina, uusia yhteisiä haasteita ja kehittymistä kohti. Voi ajatella niin, että sovittelussa syntyy tuo halu ja seurannassa se kasvaa.
Teemana kompastumiset ja oppiminen
Kun seurannat jatkuvat vähintään kahden teeman kanssa, yhteys ja ymmärrys saavat tukea edelleen. Kuitenkin usein jo ensimmäisen seurantatapaamisen jälkeen on ilmiselvää, että työntekeminen on paljon helpompaa ja tuottavampaa kuin ennen sovittelua.
Jatkossa pohditaan tapoja kulkea mahdollisista kompastumisista eteenpäin sekä mietitään, mitä koko prosessi on opettanut. Näin vahvistuu uskallus puhua ja kuunnella toista silloin kun siihen tulee tarvetta.
Elämme keskeneräisessä maailmassa
Ihmisten kesken on aina olemassa erilaisia mielipiteitä siitä, miten pitäisi toimia. Kaikki muuttuu koko ajan ja koko ajan joudutaan joustamaan, laajentamaan, supistamaan, keskittämään, oppimaan uutta tai lopettamaan vanhaa.
Kokemuksella voin jo sanoa, että kukaan ei halua jatkaa riitaa, jos tuntee tulevansa kuulluksi. Jokainen haluaa hyvää yhteyttä työkaveriinsa silloin, kun suinkin voi kokea sen mahdolliseksi. Sovittelu ja siihen kytketty seuranta avaavat tätä mahdollisuutta ja antavat uudenlaista kykyä kokea yhteyttä ihmisiin vaikeissakin olosuhteissa. Sovittelu ja seuranta antavat tilaa yhteydelle.
Ajatuksia sovitteluprosessiin liittyvästä seurannasta kirjoitti sovittelija-valmentaja Leena Koivu