Vietämme suuren osan päivästämme töissä. Oma työyhteisö on valtava osa elämää, joten myös sen hyvinvoinnista täytyy pitää huolta. Työyhteisön hyvinvointi on aina sekä esimiesten että työntekijöiden vastuulla.
Hyvinvoiva työyhteisö on kaikkien etu. Työhyvinvointi vaikuttaa työntekijöiden tyytyväisyyteen ja viihtyvyyteen töissä, mikä heijastuu esimerkiksi yrityksen tuottavuuteen, voittoihin ja sairauspoissaoloihin. Työntekijät ovat jokaisen yrityksen perusta, ja menestyvä yritys ymmärtää henkilöstönsä hyvinvoinnin merkityksen.
Työyhteisön hyvinvointi rakentuu päivittäisessä tekemisessä
Työhyvinvointi koostuu monista pienistä tekijöistä. Yksi terveystempaus vuodessa ei tee hyvinvointia, vaikka varmasti sitä tukeekin. Hyvinvointia rakennetaan päivittäisessä tekemisessä esimiesten ja työntekijöiden yhteispelillä. Työhyvinvoinnin rakentamisessa jokaisen on kiinnitettävä huomiota omaan toimintaansa.
Puhu, kuuntele ja huomioi
Puhuminen on tärkeää perheen ja ystävien kanssa – miksi se unohtuu niin helposti työpaikalla? Jutelkaa päivässä edes muutama minuutti vaikka viikonlopun suunnitelmista. Ylipäätään avoin kommunikointi niin työ kuin muissakin asioissa on ehdottoman tärkeä asia muistaa. Puhumattomuus ja asioiden hautominen voi lopulta johtaa konfliktin syntymiseen.
Jotta puhumisessa olisi järkeä, on myös kuunneltava, mitä muilla on sanottavaa. Puhujaa kohti kääntyminen ja muun touhun lopettaminen osoittaa kiinnostusta toisen asiaa kohtaa ja olet aidosti läsnä tilanteessa. Kuunnella kannattaa senkin takia, että työkaverilla saattaa olla jotain mielenkiintoista sanottavaa, joka auttaa omassa työssä.
Puhumisen ja kuuntelemisen lisäksi pienet päivittäiset eleet ovat todella merkittäviä työilmapiirin kannalta. Huomioi siis toiset ja levitä hyvää mieltä tervehtimällä, kiittämällä ja hymyilemällä. Ylipäätään oma positiivinen asenne tarttuu helposti myös muihin.
Tehdään yhdessä!
Monelle parasta omassa työyhteisössä on työhön liittymättömät jutut. Yhteiset lounaat, illanvietot ja virkistyshetket piristävät kaikkien arkea ja avaavat mahdollisuuden tutustua työkavereihin paremmin ja uudella tavalla, kun työ-minä on laitettu hetkeksi sivuun.
Yhdessä tekemisen ei tarvitse olla mitään kummallista – koko työporukalle järjestetty urheiluhetki tai perjantaina töiden jälkeen hyvän ruuan ääreen istuminen tekee jo paljon ja auttaa työhyvinvoinnin rakentamisessa. Työntekijät voivat järjestää kokoontumisia itse, mutta myös työpaikan toimesta olisi hyvä järjestää säännöllisesti yhteistä puuhaa koko henkilöstölle.
Sovittelu avaa kadonneen puheyhteyden
Työyhteisön hyvinvointi kärsii konfliktitilanteissa eikä tilanteita pystytä aina omin voimin selvittämään. Työyhteisösovittelu avaa kadonneen puheyhteyden ja puolueeton sovittelija johdattaa työyhteisön takaisin oikeille raiteille ja kohti tyytyväisempää ja tehokkaampaa organisaatiota.