Ristiriidat työyhteisöissä ovat usein välttämättömiä, kun työskennellään tiiviisti yhdessä. Vaikeiden tilanteiden kohtaamista monesti väistellään, jolloin asiat saattavat jäädä painamaan mieltä pitkiksikin ajoiksi. Kehno työilmapiiri vaikuttaa sekä työssä viihtymiseen että työn tehokkuuteen, mutta avoimella keskustelulla ja kiistojen käsittelyllä heti niiden ilmaantuessa voidaan kuitenkin ehkäistä monta ongelmaa. Jos kiistatilanteet eivät selviä omin voimin ja työpaikalla on jatkuvasti kireä tunnelma, työyhteisösovittelun ammattilainen auttaa yhteisen sävelen palauttamisessa.
Tulehdus työyhteisössä
Työyhteisön tulehdustilat voivat ilmetä esimerkiksi puhumattomuutena, kiusaamisena tai epäasiallisena käyttäytymisenä. Kollegassa saattaa alkaa hiertää poissaolot, työtahti tai vaikka pukeutuminen. Pieniltä vaikuttavat asiat ovatkin merkittäviä ja jäävät kaihertamaan. Pitkään kertyneistä kaunoista voi olla todella vaikea päästää irti.
Kiistat voivat olla vain kahden ihmisen välisiä tai huono ilmapiiri voi olla koko organisaation laajuinen ilmiö. Hiertymiä voi esiintyä tiimiläisten keskuudessa tai esimiehen ja alaisen välillä. Esimiehen olisi hyvä tunnistaa kiistatilanteet ja puuttua niihin, mutta usein niiltä suljetaan silmät koko työyhteisössä ja odotetaan, että asiat selviäisivät itsestään vaikka lomien aikana. Kasaantunut katkeruus ei kuitenkaan katoa jäljettömiin, vaan työyhteisön sovun ja hyvinvoinnin palauttamiseksi on asiat käsiteltävä perusteellisesti.
Puolueeton sovittelija avaa rakentavan vuoropuhelun
Riitatilanteen ratkaisemiseksi on parasta tuoda mukaan täysin ulkopuolinen ja puolueeton taho. Sovittelija ei ole kiistan tuomari vaan mahdollistaa sovinnon syntymisen – hänen tehtävänään on saada ihmiset keskustelemaan tilanteesta ja tunteistaan avoimesti ja ohjata osapuolet löytämään ratkaisu itse. Kun annetaan rauhallisessa tilanteessa jokaiselle tilaa tuoda oma näkemyksensä esiin, saadaan purettua painolastia ja nähdään toinen näkökulma asioille, jolloin voimistuu myös halu löytää ratkaisu. Löydetty yhteisymmärrys kirjataan ylös, ja sitä jäädään seuraamaan.
Työyhteisösovittelu on oppimisprosessi, jossa ei ole voittajia eikä häviäjiä. Se on väylä oppia kommunikoimaan, kuuntelemaan ja kunnioittamaan muita sekä ymmärtämään erilaisuutta, eri näkökulmia ja toimintatapoja. Sovittelu sitoo työyhteisön tiiviimmäksi ja muuttaa pahoinvoinnin ilmapiirin positiivisuuden kierteeksi.
Jos työyhteisössäsi on konfliktitilanne tai pienikin hiertymä, siihen kannattaa tarttua heti, eikä jäädä odottamaan tilanteen pahenemista. TySon kokeneet ja koulutetut sovittelijat auttavat avaamaan puheyhteyden ja palauttamaan rauhan työpaikalle. Anna sovinnolle mahdollisuus niin me autamme sen löytämisessä.