Väärinkäsitys voi johtaa kiusaamiseen – näin minä sen koin

Kiusaamistilanteet työpaikoilla voivat johtua myös väärinkäsityksistä. Toinen työntekijä on esimerkiksi tulkinnut työkaverinsa tahattomaksi tarkoitetun kommentin itseään loukkaavaksi, ja kokee siksi tulleensa kiusatuksi tai alkaa vastaavasti kiusata kommentin esittänyttä kollegaa.

Tällaiset väärinkäsitykset on hyvä selvittää heti alkuunsa, etteivät ne paisu isommiksi konflikteiksi. Alla on erään työntekijän esimerkki siitä, millaiseen tilanteeseen väärinkäsitys voi työpaikalla johtaa.

“Aamulla työpaikkani käytävällä tiimiin kuuluva työkaveri Pirjo tulee vastaan ja huikkaan hänelle iloisesti hyvät huomenet. Pirjo kääntää katseensa poispäin, eikä vastaa. Mikä nyt, onko jotain tapahtunut, huono aamu? Unohdan asian pian kun ryhdyn työhön.

Kahvitauolla menen taukohuoneeseen ja samalla Pirjo nousee välittömästi pöydästä ja livahtaa ulos.  Kyselen kavereiltani, onko Pirjolla kaikki hyvin ja miksi hän on niin vaitonainen. Miten niin, ihmetellään. Kerron aamusta ja äskeisestä kohtaamisesta. Kukaan ei osaa sanoa. Pirjo oli kuulemma äsken käyttäytynyt aivan tavallisesti. Uppoudun asiakastyöhön, enkä ehdi murehtia asiaa.

Iltapäivällä taukohuoneessa on tungosta. Pirjo istuu hyvän ystävänsä kanssa huoneen toisessa päässä ja näen heidän keskustelevan hiljaisesti, mutta kiivaasti keskenään. Välillä luodaan ”alta kulmain katseita” minun suuntaani. Tunnen oloni syylliseksi, vaikka en edes tiedä miksi. Kurkkuani kuristaa ja minulle tulee kuuma. Poistun huoneesta. Olenko sanonut, tai tehnyt jotain sellaista mistä hän on saattanut pahoittaa mielensä?

Loppupäivä kuluu kuin sumussa ja asiakastyö ei suju kuten pitäisi. Heti kun asiakkaat on hoidettu, menen Pirjon puheille. Kysyn häneltä olenko loukannut häntä jotenkin. ”Ai miten niin”, hän vastaa. Kerron miten olen kokenut hänen käytöksensä ja että koin hänen välttelevän minua. Pirjo käännähtää kannoillaan ja huikkaa huoneesta lähtiessään, että ”luulisi sinun tietävän kun kerran syyllisiä olet etsimässä”! Samalla hän paiskaa oven kiinni nenäni edestä. Jään seisomaan tyrmistyneenä paikoilleni.

Seuraavana yönä en osaa nukkua. Ajatukset risteilevät päässäni. Mistä syyllisten etsimisessä on ollut kysymys ja olenko minä muka syyttänyt Pirjoa ja mistä? Päätän selvittää seuraavana päivänä asian.

Aamulla odotan Pirjoa hänen työhuoneensa ovella. Sanon hänelle, että meidän täytyy puhua välillämme hiertävä asia selväksi. Kerron, että minulla ei ole aavistustakaan mistä on kysymys, mutta jos olen häntä jotenkin loukannut, niin haluan ensimmäiseksi pyytää anteeksi. ”Ei tässä nyt anteeksipyynnöt auta, kun olen saanut esimieheltä varoituksen sinun puheittesi vuoksi”, kertoo Pirjo.  Minkä puheiden? ”No, kun sinun pitää olla sellainen pilkunviilaaja ja puuttua työvuorolistoihin. Pitäisit huolen vaan omista työajoistasi”. Hän purskahtaa itkuun ja pakenee paikalta.

Minulle valkenee mistä on kysymys. Kesälomien aikana sijaiset olivat muutelleet työvuorotaulukoita, tulleet muun muassa aikaisemmin töihin ja lähteneet aikaisemmin, niin että vuoroon oli saattanut jäädä lopuksi aikaa vain yksi työntekijä. Työvuoron aikarajojen muuttaminen on kiellettyä ilman lupaa ja siitä sopimatta. Olin ottanut yleistä ärtymystä herättäneen asian puheeksi esimiehen vetämässä tiimipalaverissa. Siitä, että myös Pirjo olisi muutellut työvuorojaan, ei minulla ollut mitään tietoa. Olisin toki ottanut asian puheeksi reilusti hänen kanssaan.

Menen esimiehen puheille ja selvitän hänelle tapahtuneen. Esimies kertoo, että hän ei voi puhua Pirjon asioista minun kanssani. Hän kuitenkin lupaa keskustella Pirjon kanssa kahdestaan ja sen jälkeen meidän molempien kanssa yhteisesti. Vihdoin yhteiskeskustelun jälkeen työrauha palaa minun ja Pirjon välille.”

Teksti perustuu erään työntekijän henkilökohtaiseen kokemukseen työpaikkakiusaamisesta. Tekstissä mainittujen henkilöiden nimet on muutettu.

Miten toimia kun kokee tulleensa kiusatuksi työyhteisössä:

Selvitä epäselvä tilanne itsellesi: Onko kyseessä kiusaaminen vai oletko itse tulkinnut asian väärin. Tarkastele tunteitasi.  Ota asia puheeksi toisen osapuolen kanssa. Mieti mitä aiot sanoa. Ellei puhuminen auta, keskustele esimiehen kanssa tilanteesta. Esimiehellä on velvollisuus selvittää asia. Jos tilanne jatkuu, ota yhteyttä työsuojeluun.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *